Scottish Cuisine: Well Fired Rolls

Well fired

Als je in Nederland als bakker broodjes bakt en die verbranden per ongeluk, dan gooi je ze weg. Niemand wil die kankerverwekkende joekels eten en terecht. Verbrand voedsel zit vol met PAK’s (oftewel polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en die veroorzaken maag- en longkanker. Maar we hebben het hier over Schotland, waar ze beslag om pizza’s, marsen en rookworsten doen om ze daarna te frituren. Vandaar dat ze pikzwarte broodjes hier niet weggooien, maar de naam “well fired rolls” geven en gewoon verkopen. Het is zelfs een Schotse delicatesse. Ik las een interview met een Schot die tegenwoordig in Brighton woonde en klaagde over het gebrek aan “well fired rolls” in Engeland. Onbegrijpelijk. Ik heb er eens eentje gekocht om ze te onderzoeken en die dingen zijn echt keihard. Ik heb zelf een stukje geproefd (met gevaar voor eigen leven!) en het smaakt echt vreselijk.

Mijn cijfer voor dit Schotse culinaire hoogstandje: 2, alleen een beetje te eten als je de bovenkant eraf haalt.

0
Share

6 Comments

 1. Anton

  Jammer weer dit…
  Net terug uit de Kuip in een euforische stemming na de verdiende 2-1 overwinning van Feyenoord op Standard Luik. Omdat ik er door omstandigheden morgen niet vroeg uit hoef en ze er in de Kuip gisteren (!) een zero tolerance beleid voerden ( qua bierverkoop dan, Amstel 0,0, nooit geweten dat er nog slechter bier bestond dan Amstel Malt…,maar op de tribunes ging het er weer ouderwets aan toe (vooraf…) zit ik nu nog even op het worldwide web met een kouwe pils na te genieten.
  Joris ik lees jouw blogs altijd met veel plezier en ook met bewondering. Zelf heb ik veel gezien van de wereld en hoop binnenkort zelf weer een nieuw hoofdstuk aan mezelf toe te voegen maar ik vraag van jou meer respect voor het land waarin je zit en ook je geliefde Engeland…
  Mensen die daar regelmatig komen (zoals Tom Egbers) die altijd weer komen aanzeiken met clichéverhalen over lauwe pils en de slechte keuken. Wat de boer niet kent vreet ie niet…
  Ik ben een Wageningse boerenlul maar heb de afgelopen jaren wel gegeten: halve cavia met friet (Peruaanse variant van chicken&chips…), cobra (met veel garlic), kikker (just like chickenwings) en nog veel meer… In Schotland en de hele UK hebben ze nou eenmaal andere eetgewoonten dan in Nederland, en zitten ze net iets vaker in de kroeg/ pub dan hier en vaak ook eerder…
  Zo’n doorbakken broodje lijkt me niet tof, net als zo’n gefrituurde marsbar, maar die vette ontbijten, fish and chips, smoke sausage, mushy peas en alle ander calloriënbommen die ze hebben laten mij elke keer weer terugkomen!
  Geniet er nou van en laat ook die chavs in hun waarde, van die suffe burgerlullen die achter de massa aanlopen hebben we er al meer dan genoeg. Lekker in je rijtjeshuis en ‘s zomers twee weken naar Zuid-Frankrijk…en dan maar hopen op een boerencamping mét wifi, kun je lekker nog je mail checken…
  Joris: Enjoy with respect !!!

 2. Dit vind ik juist weer de typische weg-met-ons-mentaliteit van Nederland. Dat je alles wat van ver komt goed moet vinden. Nee, ik ga alles proberen (straks komt Irn-Bru bijvoorbeeld, veel beter dan cola), maar als iets kut is, is het kut. Ik ga hier geen schone schijn ophouden. Die gefrituurde mars kan best goed zijn, dat weet ik niet. Ik ga hem in ieder geval proberen en als het ranzig is schrijf ik dat en als ik het lekker vind, schrijf ik dat ook.

 3. Anton

  Niet alles wat van ver komt is goed, en ik heb ooit ruim tien uur in een vliegtuig naar Peru gezeten, daarna het halve land doorgereisd om te kunnen concluderen: halve cavia met friet is NIET TE VRETEN !!!
  Maar dat was niet het hoofddoel van mijn reis daarheen, alleen maar om het land met alles wat daarbij hoort te leren kennen en ervan te genieten en te respecteren.
  Wat bedoel je met weg-met -ons mentaliteit? Dat iedereen in Nederland alles in Nederland kut vindt?
  Als iedereen die twee maanden in Nederland verblijft mee mag doen aan een referendum over belangrijke zaken als afscheiding van wat dan ook zijn de rapen pas echt gaar…
  Rapen vind ik ook NIET TE VRETEN trouwens, doe mij maar boerenkool met veel spek en worst…
  Joris nogmaals: ik bewonder wat je doet en vindt het leuk om te lezen maar nogmaals af en toe stoor ik mij een beetje wanneer je schrijft over dingen die jij kut of raar vindt zoals chavs of mensen die om zeven uur ‘s ochtends in de pub zitten te drinken. Zelf ben ik lid van twee voetbalclubs in Wageningen, één zgn. nette vereniging met bierdrinkers, en een zgn. arbeidersclub waar ze het liefst om zeven uur ‘s ochtends de tap opengooien maar waar ze wel voor elkaar opkomen, ook wel kampers genaamd in Nederland. Als ik zou moeten kiezen kies ik voor het laatste maar ik voel me óveral thuis dus kies ik beiden.
  Of ben ik de eerste die enigzins negatief reageert… Irn-Bru heb ik nog nooit geprobeerd in Schotland, ben meer een pilsdrinker…
  Nogmaals, alle goeds, groeten Anton.

 4. Bas

  Haha, ik vind het ook niets, die well-fired rolls. Mijn vrouwt houdt er wel van, die moet ook altijd haar toast verbrand hebben…

 5. wouter

  NIET TE VRETEN FUCKIG HOLLANDERS

Leave a Reply