Letter from Gorgie

Letter from Gorgie

Het is dit weekend weer de Edinburgh derby. De tweede van het seizoen, ditmaal op Easter Road. Voor Hibs is het een kwestie van moeten. De Hibees hebben 14 punten, Hearts precies het dubbele. Wint Hibernian niet, dan kunnen we ze na elf wedstrijden al definitief afschrijven in de titelstrijd. Voor Hearts is het ook belangrijk om de goede vorm vast te kunnen houden. Na deze wedstrijd ligt de competitie namelijk twee weken stil vanwege de beker (Hearts en Hibs stromen een ronde later pas in), dus om met een overwinning die rustperiode in te gaan is wel erg lekker. Daarnaast blijft het gat met Rangers (dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft) dan negen punten. Alle reden dus om Sebas weer een brief te sturen.

Hoi Sebas,

Al zin in de derby van komende zondag? Ik moet zelf zeggen dat het aardig kriebelt. De derby’s zijn toch de leukste wedstrijden van het seizoen. Toevallig ben ik eenmaal eerder op Easter Road geweest, zondag precies 6 jaar en één week geleden, en dat was ook tijdens een derby. Nog toevalliger is dat ik destijds ook in het uitvak zat. Het was een draak van een wedstrijd. De slechtste derby van de vier die ik heb gezien. Beide keepers konden er geen hout van en ook op het veld was het niet veel. Het is wel de enige keer dat ik Hearts niet heb zien winnen. Het bleef namelijk 1-1.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen voorspelling durf te doen voor komende zondag. Op Hibs ken je geen peil op trekken. Als je alleen de laatste vijf wedstrijden kijkt, zijn de Hibees een ware nachtmerries voor gokkers. Thuis tegen Raith Rovers en Dumbarton spelen ze gelijk, maar ondertussen winnen ze wel uitwedstrijden van Ross County (uit de SPL), Rangers en werd Livingston met 0-4 opzij gezet. Ik ben erg benieuwd welk ‘Hibs’ we zondag gaan zien. Toch geef ik Hearts een goede kans om de ongeslagen reeks voort te zetten. Bij vlagen is het erg indrukwekkend wat de Jambos op de mat leggen. Rangers heeft de grote namen, maar het voetbal van Hearts is vele malen indrukwekkender. Ik geef ze echt een goede kans om de titel te pakken, zeker als er zondag wordt gewonnen.

Het valt mij hier op dat de meeste fans de derby met relatief veel vertrouwen tegemoet zien. Niet gek als je bedenkt dat Hibs slechts twee van de laatste negentien competitiewedstrijden won van Hearts. Zelfs vorig jaar, toen Hearts met een soort jeugdelftal speelde, wonnen de Jambos vier van de vijf wedstrijden. Ik blijf het een opvallend fenomeen vinden. De eerste derby van het seizoen was eigenlijk vrij gelijk opgaand toen Hibs de penalty kreeg. Het gekke is dat zelfs ik een voorgevoel had dat die mis ging. Dat gebeurde dan ook en Hearts won weer eens. Ik kan er redelijk objectief naar kijken, maar het valt niet te verklaren. Het lijkt een beetje in het DNA van de clubs te zitten momenteel. Hoe kijken ze er bij Hibs eigenlijk tegenaan? Is er wat vertrouwen?

Had jij ook niet een tijdje in Edinburgh gewoond? Hoe langer ik in de stad woon, hoe meer ik het ga waarderen. Natuurlijk is het centrum imposant, maar ook met de buitenwijken is weinig mis. Zo dacht ik, voordat ik hier kwam wonen, dat Gorgie een beetje pauper was. Maar dat valt erg mee. Weinig Neds en ander tuig hier. De gare stoepen hebben mij een beetje voor de gek gehouden. Nederland is namelijk wel erg strak en netjes vergeleken met Edinburgh. Ik heb hier in Gorgie ook het idee in het echte Edinburgh te zitten. Je ziet hier ook weinig toeristen. Er is ook niet veel dat toeristen aanspreekt natuurlijk, maar eigenlijk heb je hier alles voorhanden. Er zijn volop winkeltjes, boozers, supermarkten en zowat ieder land is wel vertegenwoordigd met een restaurant hier. Het is wat dat betreft hier heel goed uit te houden.

Ik was trouwens afgelopen na zes jaar weer eens in Lochend en Leith. Destijds was ik heel dronken, dus ik kon mezelf er niet zo heel veel meer van herinneren. Ik weet dat de wijk een vrij slechte naam heeft, maar ik vind het persoonlijk wel meevallen. Zeker het begin van Leith Street is vrij aardig met al die restaurantjes. Het stadion ligt ook mooi ingeklemd tussen de huizen en met Arthur’s Seat op de achtergrond is het wel aardig. Er lopen wel wat meer Neds rond dan in Gorgie. Vooral veel van die kinderen in joggingpakken op BMX-fietsjes. Vaak is dat geen goed teken. Maar het heeft natuurlijk ook met de huizen te maken. Hier heb je vooral appartementen waar geen gezinnen wonen, terwijl je die in Lochend wel hebt. Dat zal er ook zeker mee te maken hebben. Ik zal verderop in het jaar eens op onderzoek gaan in Lochend en Leith, want ik wil de hele stad leren kennen. Wat vind jij eigenlijk van de verschillende wijken? Of ben je nog nooit in Gorgie geweest? Ik kan mij voorstellen dat je hier als toerist alleen komt voor het stadion.

Groet, Joris

1
Share

Leave a Reply