Hearts v Hibs: Jason Cummings

Jason Cummings 5-1

Van de 22 man die komende zondag op het veld staan, speelt de grootste Jambo in het groen. Jason Cummings komt namelijk uit een echt Hearts-gezin. De Hibs-spits is niet ver van Tynecastle opgegroeid, zat op de school naast het stadion en speelde van 2007 tot en met 2012 in de jeugd van Hearts. Cummings was een groot talent, maar moest vertrekken vanwege een zware blessure. Zijn vader was schijnbaar in de jaren tachtig een van topboys van de harde kern van de Jambos. Beroemd is de foto (zie boven) van Cummings op Tynecastle tijdens de derby waarop hij het 1-5 gebaar maakt met zijn handen. Altijd rondom een Edinburgh derby komt die foto weer boven water. Tegenwoordig is deze Cummings een held bij de Hibees, terwijl de Jambos hem haten.

April 2015, Easter Road. Het is de laatste derby van het seizoen. Hearts is al kampioen, terwijl Hibs al zeker de play-offs heeft gehaald. In de eerste drie derby’s was Hibs continu de bovenliggende partij, maar de Hibees wonnen geen enkele keer. Dat willen ze vandaag rechtzetten. Moeilijk is dat niet, want Hearts speelt lamlendig en slecht. Na een halfuur is het zover: 1-0. Uitgerekend Cummings maak het doelpunt. Waar sommige spelers niet juichen als ze scoren tegen hun ex-club doet Cummings het tegenovergestelde. Hij gaat lekker provoceren voor het uitvak. De Jambos worden gek. Cummings is niet meer welkom op Tynecastle na deze actie. Hij maakt in totaal 21 doelpunten in 42 wedstrijden en staat dit seizoen alweer op 14 goals in 22 duels. Een echte afmaker.

Cummings is een beetje een Ned, een echt straatschoffie. Zo kreeg hij vorig jaar nog een stadionverbod bij de McDonalds op Gorgie Road, omdat hij en zijn maten het personeel hadden bekogeld met McMuffins. Dat is niet al te slim als je een redelijk bekende voetballer bent. Een paar maanden later werd hij ondervraagd, omdat hij op een feestje was waar een maat van hem seks had met en 15-jarig meisje en dat filmde. Sindsdien zit de club echt bovenop Cummings. Qua talent kan hij het echt gaan maken in heet Schotse voetbal, hij is een potentiële international, maar qua gedrag is het nog afwachten. Tien jaar geleden had Hibernian met Derek Riordan en Garry O’Connor twee supertalenten, maar beiden zijn in goot geëindigd vanwege drugs en geweld. Cummings staat nu voor de keuze dar ook te gaan eindigen of de kant van Leigh “The Thumb” Griffiths op te gaan. Eveneens een geweldige voetballer met heel veel rare fratsen. In tegenstelling tot Riordan en O’Connor heeft The Thumb wel op tijd ingezien zijn talent niet te verkwisten.

Bovenstaande stukje komt uit ‘Glorious Hearts’. Dat boek is nog steeds te bestellen op: www.glorioushearts.nl

0
Share

Leave a Reply