Glorious Hearts Voetbalreis

22

Het is mij sinds het uitbrengen van Glorious Hearts vaak gevraagd en ik heb besloten het nu gewoon te doen: ik ga een voetbalreis naar Hearts organiseren. De verschuivingen voor tv zijn bekend en ik heb het perfecte weekend gevonden. Van 8 tot en met 10 april zijn er drie leuke wedstrijden te vincken in Schotland die allemaal een link hebben met het boek. Perfect dus. Ik moet de trip ook nu wel organiseren, want in 2017 wil Hearts de oude hoofdtribune uit 1914 (het kroonjuweel van Tynecastle) plat gaan gooien. En laat die tribune nu net een van de redenen zijn waarom ik Heart of Midlothian heb gekozen om een seizoen te volgen. Buiten een bezoekje aan de Jam Tarts staan ook Cowdenbeath – Brechin City en een bekerfinale tussen Rangers en Peterhead op Hampden op het programma. Hieronder het volledige overzicht.

Hearts DSC07206

Heart of Midlothian – Aberdeen, 8 april (19:45) @ Tynecastle

Het startschot van deze voetbalreis is om 16:00 bij het Hearts Memorial op Haymarket, waar jaarlijks de spelers van Hearts worden herdacht die zijn gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarna bezoeken we Diggers, mijn stamkroeg. Uiteraard bezoeken we onderweg ook de plek waar ik mijn eerste hartaanval kreeg, want het moet wel gezellig blijven. Daarna gaan we richting Gorgie Road om alvast Tynecastle te bezoeken voor foto’s. Ik hoop een rondleiding te kunnen regelen, maar vaak zijn ze daar niet zo dol op tijdens een wedstrijddag. Lukt dat niet dan is het alvast een goede mogelijkheid om de Archibald Leitch-tribune van de buitenkant te vincken.

Daarna is het tijd om Tynecastle Arms, dé Hearts-pub, te bezoeken. Die pub is van buiten en binnen helemaal maroon. Om De Grote Drie van Gorgie te completeren, doen we ook het sektarische Stratford’s nog even aan. Let op dat je geen groen draagt, dat wordt daar niet zo gewaardeerd. Die pub, met het vettigste tapijt van Schotland, ligt zowat naast mijn oude huis. Kunnen jullie gelijk zien waar ik heb gewoond. Om de voorbereiding helemaal af te maken gaan we daarna even een vette bek halen bij de Gorgie Fish Bar voordat de wedstrijd begint.

Deze voetbalreis begint eigenlijk meteen met het klapstuk op voetbalgebied. De tv-mannetjes hebben Hearts – Aberdeen namelijk naar vrijdagavond verschoven. Eigenlijk niet zo heel erg, want niets is mooier dan Tynecastle met de floodlights aan. Gezien de huidige stand is dit een heel belangrijke wedstrijd. Hearts staat momenteel derde en Aberdeen tweede. De club uit Noord-Schotland maakt een serieuze kans op de titel. Het zou voor het eerst in dertig jaar zijn dat een andere club dan Celtic of Rangers de Schotse landstitel pakt.

DSC03682

Cowdenbeath v Brechin City, 9 april (15:00) @ Central Park

De volgende dag staat er een bezoek aan een van de meest bijzondere stadions van Schotland op het programma: Central Park. In Glorious Hearts staan vijf hoofdstukken over Cowdenbeath, dus een bezoekje aan deze club mag niet ontbreken. Het is de club die met 10-0 verloor van Hearts, onder meer door een snelle hattrick van Zeefuik. Zowel met Cowdenbeath als Brechin gaat het niet best dit seizoen. Het ziet er naar uit dat dit een echt degradatieduel gaat worden. In de Schotse derde divisie betekent dat werkelijk alle clichés worden afgevinckt: vliegende tackles, hoofball en scheldend publiek. Na deze wedstrijd ga je alle eredivisiespelers parmantige juffershondjes vinden.

Cowdenbeath is meer dan alleen de voetbalclub. Cowdenbeath is ook een rauw mijnwerkersplaatsje. Voorafgaand aan deze wedstrijd gaan we dan ook even een antropologische safari doen door de High Street van het stadje. Na deze inspanning trakteer ik jullie op een pint, cola of Irn-Bru in The New Goth. De tijd in die pub lijkt sinds 1973 stil te staan en dat is een attractie op zich. Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen we een rondleiding door Central Park en tijdens de wedstrijd kun je je wagen aan de befaamde broodjes worst die naar niets smaken. Na afloop gaan we weer terug naar 2016 om de dag af te sluiten in Edinburgh met een voetbalquiz.

DSC01606

Peterhead v Rangers, 10 april (15:00) @ Hampden Park

Vorig jaar nam Hearts voor het eerst deel aan de Petrofac Training Cup. Het werd geen succes. Dat is het al jaren niet voor Rangers. Drie jaar op rij is de Challenge Cup, de officiële naam voor deze beker, een lijdensweg voor de club uit Glasgow. Dit jaar gaat Rangers waarschijnlijk promoveren en dit is de laatste kans voor hen om die cup eindelijk te winnen. De kans is groot, want tegenstander Peterhead speelt een divisie lager. De finale wordt op Hampden gespeeld vanwege de verwachte invasie van tienduizenden supporters van Rangers. Een ideaal moment om een “William of Orange”-sjaal aan te schaffen voor Koningsdag later deze maand.

De Challenge Cup is een bekertoernooi dat in 1990 werd gestart om te vieren dat het Schotse profvoetbal honderd jaar bestond. Deelnemers zijn de dertig Leagueclub die niet op het hoogste niveau spelen en de kampioenen van de Highland en Lowland League. Zowel Rangers als Peterhead won deze beker nog nooit, dus we gaan hoe dan ook iets unieks meemaken. Voorafgaand aan deze wedstrijd neem ik jullie mee naar Cathkin Park, het oude stadion van Third Lanark waar sinds 1967 weinig aan gedaan is. Ik ga dan ook een college geven over deze fascinerende club. Voor de liefhebbers van overgroeide terracing en voetbalhistorie een aanrader.

Samenvattend:

De Glorious Hearts Voetbalreis bestaat uit tickets voor drie wedstrijden, een rondleiding door Haymarket, Dalry en Gorgie (en hopelijk Tynecastle), een pint of Irn-Bru in The New Goth, een stadium tour bij Cowdenbeath, een voetbalquiz en een bezoekje aan de ghost ground van Third Lanark in Glasgow voorafgaand aan de finale van de Petrofac Cup. Inschrijven voor deze voetbaltrip kan tot 1 maart 2016. Stuur een mail naar: doingthe116@hotmail.com

Prijzen:

De trip kost €250 euro in totaal.

Voor members van Glorious Hearts en abonnees van Staantribune is het €225 euro.

Ben je zowel member van Glorious Hearts en lid van Staantribune dan is het €200 euro.

De trip is exclusief vluchten en hotels. Die prijzen fluctueren teveel, dus het is onmogelijk voor mij om een schatting te maken wat die prijzen zijn op 1 maart.

Hieronder tips voor vluchten en hotels:

Vluchten:

Easyjet

08/04: Schiphol – Edinburgh 13:15-13:45

11/04: Edinburgh – Schiphol 10:15-12:50  18:40-21:15

of

08/04: Schiphol – Glasgow 12:30 – 13:05

11/04: Glasgow –Schiphol 13:40 – 16:15

Hotels:

Qua hotels is er volop keuze in Edinburgh. Een goede keten is de Premier Inn (http://www.premierinn.com/). Die hebben volop hotels in Edinburgh en omgeving, maar er zijn volop andere mogelijkheden.

0
Share

2 Comments

  1. jeanne klerks vercammen

    Goed bezig Joris. Leuk idee om in het toerisme te gaan. Veel succes met de boekingen!

  2. Patrick Ockhuizen

    Net lid geworden van Hearts om een kaartje te kunnen kopen voor mij en mijn vader. Samen met mijn buurman willen wij onze vaders verrassen op een wedstrijd van Hearts. Helaas lees ik nu dat ik nu nog geen kaarten kan kopen. Chips. Vliegtickets zijn al geboekt. Heeft iemand een tip?

Leave a Reply